Vedres István-emlékév 2015

varoshaza_foto

  • 2015. június 4–8.
  • Dugonics tér, a Somogyi-könyvtár sátra

„Nemcsak magunknak születtünk”

Sokan gyűjtjük az értékes, időtálló, színvonalas hazai kiadványokat saját és családtagjaink örömére. Az erre való törekvés az idén 250 éve született Vedres István gondolataiban is megfogalmazódott. Kérjük, hogy a Vedres-emlékévben Önök is ajánljanak magas tartalmi vagy művészi értékű, magyar nyelvű könyveket egy több generáción át gyarapodó, elképzelt családi könyvtárba. A javasolt könyvek szerzőjét és címét a Somogyi-könyvtár ünnepi könyvheti sátránál „tehetik ki az ablakba” a Vedres István által tervezett, régi szegedi Városházát ábrázoló képen.

1765. szeptember 22-én született Vedres István, Szeged egykori főmérnöke, gazdasági-műszaki szakíró, szépíró, aki sokoldalú tevékenységével meghatározó szerepet játszott a város fejlődésében.
Ő volt a magyar nyelvű gazdasági és műszaki irodalom egyik megteremtője.
1807-ben Grünn Orbán szegedi nyomdája adta ki az Eggy Nemzeti Jószág… című írását, amelyben többek között azt javasolja, hogy országos, belső kölcsönből hozzanak létre egy Magyar Tudós Társaságot, amelynek feladatai közé tartozna évente 10 magyar nyelvű tudományos mű megírása, 20 mű lefordítása idegen nyelvről magyarra, valamint 30 bármilyen témájú, magyar nyelvű dokumentum elkészítése. Mindezek által 25 esztendő alatt 1500 db magyar nyelvű, szükséges, hasznos és gyönyörködtető kiadvánnyal gyarapodna a hazai könyvállomány.

Ajánló:
A Vedres-emlékév programja

Share
A bejegyzés kategóriája: Dugonics tér, Június 4. (csütörtök), Június 5. (péntek), Június 6. (szombat), Június 7. (vasárnap), Június 8. (hétfő), Vedres-emlékév
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.