Első világháborús jelvények

sallay_gergely_pal

  • 2015. június 4. (csütörtök) 14.00
  • A Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1–3.) közösségi terme

Első világháborús osztrák–magyar katonai alakulat- és emlékjelvények, propaganda- és jótékonysági jelvények a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményében (a Móra Ferenc Múzeum Évkönyve 2014. évi kötetéből)

Sallay Gergely Pál (Hadtörténeti Múzeum, Budapest) és Ujszászi Róbert (Móra Ferenc Múzeum) vetítéssel egybekötött előadása

Az Osztrák–Magyar Monarchiában az első világháborút – kitörése pillanatától a fegyveres konfliktus befejeződéséig – végigkísérte a különféle jelvények, kitűzők áradata. A több ezerféle jelvény egyrészt propagandacikként és a háborús jótékonyság eszközeként funkcionált, másrészt jelentős szerepet játszott a katonák harctéri életében, hiszen az alakulatjelvények az egységek összetartozásának, a fronton eltöltött időnek voltak kifejezői.
Az első világháborús jelvények iránti érdeklődés a mai napig töretlen mind gyűjtői, mind múzeumi körökben, hiszen az apró tárgyak a világháború egészen egyedi, látványos emlékei, amelyek kis felületükön rengeteg képi és írásos információt hordoznak, amelyek akár értékes történeti forrásként is szolgálhatnak a háború harctéri és hátországi eseményeinek kutatása során. Ugyancsak vizsgálatra érdemesek a jelvények szimbólumai, de érdekesek a gyártásukra, forgalmazásukra, viselésükre vonatkozó írásos és képi adatok is. (ldm.hu)

Ajánló:
Sallay Gergely: „Nagy arany, nagy ezüst…” – Osztrák-magyar hadikitüntetések az első világháborúban (nagyhaboru.blog.hu)

Share
A bejegyzés kategóriája: Előadás, Június 4. (csütörtök), Móra Ferenc Múzeum
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.