Könyvheti társulás: Závada Pál és Závada Péter

zavada_peter_es_pal

  • 2015. június 6. (szombat) 17.30
  • Dugonics tér, színpad

Az Ünnepi Könyvhét vendége Závada Pál Kossuth-díjas író és Závada Péter költő.
Beszélgetőtárs: Balog József újságíró

Závada Pál 1954. december 14-én született Tótkomlóson. A szegedi Radnóti Gimnázium egykori diákja közgazdaságtant és szociológiát tanult, dolgozott egyetemi oktatóként és szociológusként, jelenleg a Holmi folyóirat prózarovat-szerkesztője. Első könyve, a Kulákprés című szociográfia 1986-ban jelent meg. 1996-ban adja ki novelláskötetét (Mielőtt elsötétül). 1997-ben megjelent első nagyregénye, a Jadviga párnája ötvenezer fölötti példányszámban kelt el, és több díjjal kitüntetett játékfilm készült belőle. 2002-ben, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg Milota című regénye, 2004-ben látott napvilágot A fényképész utókora. Legújabb regénye 2008-ban jelent meg Idegen testünk címmel. 2010-es kötete a 33 szlovák népmese. Színpadi művek, hangjátékok, játékfilm forgatókönyvek szerzője. Számos irodalmi díj kitüntetettje, 2005-ben Kossuth-, 2010-ben Radnóti Miklós antirasszista díjat kapott. Tótkomlós díszpolgára.

Závada Péter 1982-ben született. Közgazdásznak tanult, végül angol-olasz szakon végzett. Dolgozott nyelvtanárként és reklámszövegíróként, 2009-től jelennek meg versei, publikál a Jelenkor, a Holmi, az Irodalmi Jelen Online és a Litera című folyóiratokban. 1996 óta az Akkezdet Phiai nevezetű rap- és slampoetry zenekar tagja Újonc Peti néven. Debütáló albumuk 2004-ben Akkezdet címmel, a Kottazűr című lemez tavaly jelent meg. Az év koncertje (2008, ZP), az év klipje (2010, Hisz Sztori), az év albuma (2010, Kottazűr) mellett a Budapest Slam fődíját is megkapta a duó.”

Könyvheti társulás – apa és fiú, költőnők, házaspár a mesék világából
A könyvheti tematikus napok irodalmi beszélgetéseinek közönsége találkozhatott már a korábbi években női írókkal, vagy színpadra állított (ültetett) színházi szerzőkkel is. Idén izgalmasnak ígérkező „társulásokat” mutatnak be, azaz olyan párokat, akik valamely szempontból összetartoznak.

Kapcsolódó esemény:
Závada Pál és Závada Péter dedikál

Ajánló:
Závada Pál a PIM.hu oldalon
Akkezdet Phiai a Facebookon

Share
A bejegyzés kategóriája: Beszélgetés, Dugonics tér, Június 6. (szombat), Könyvheti társulás, Závada Pál, Závada Péter
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.