A Somogyi-könyvtár vendége Tóth Krisztina és Hevesi Judit

toth_hevesi_szilasi

  • 2015. június 8. (hétfő) 18.00
  • Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4), 1. emeleti folyóiratolvasó

A Somogyi-könyvtár ünnepi könyvheti vendége Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító és Hevesi Judit költő.

Beszélgetőtárs: Szilasi László Mészöly Miklós- és József Attila-díjas író, irodalomtörténész, kritikus

 

 

 

toth_krisztina_anyat_megoperaltak

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták (Magvető)
Gyermekien derűs az a hang, ahogyan Tóth Krisztina kislány hőse a betegségről beszél. Ha valamelyik szülő megbetegszik, az nehezen feldolgozható trauma a gyerek számára. Erről lehetne szomorúan írni, de a szerző inkább viccesen, a tőle megszokott friss szemlélettel közelít ehhez a tabutémához is. Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mit jelent egy daganat, hogy a betegségből meg lehet gyógyulni, és hogy mindenről lehet, sőt kell is beszélgetnünk. Humoros könyv, amely megmutatja, hogyan vészelhetünk át egy családi válságot, hogyan értethetjük meg a kicsikkel, hogy semmi sem félelmetes, ha mi, felnőttek világosan és tisztán beszélünk róla.”

 

hevesi_judit_halatlanok_bucsuja

Hevesi Judt: Hálátlanok búcsúja (Magvető)
Jó, ha az olvasó felkészül, hogy Hevesi Judit költészete elsőre idegenül fog hatni rá.
Ezek a versek semmiben sem emlékeztetnek a nemzedéktársak műveire. Ha előzményeket kellene keresnem, Paul Celan hangját emlegetném, a kortárs magyar költészetben pedig talán Schein Gábor vagy G. István László költészete szolgálhatna kapcsolódási pontként.
A sorok mögött szinte felszívódó személyiség nem elsősorban megmutatkozni, hanem megérteni próbál. Feldolgozni a nemzedékeken át cipelt gyászt, szavakat találni a megnevezhetetlen veszteségre. emlékeznem kell / de nem tudom kire olvassuk az egyik vers felütésében.
Nincs ebben a kötetben szójáték, se szemkápráztató formatechnika, csak a tisztánlátás kényszere. Ezek a versek mindig ugyanazt kérdezik monoton makacssággal: vajon mennyit hozunk magunkkal a múlt örökségéből, és mennyit viszünk tovább. Nem próbálnak ironizálni, nem félnek a pátosztól, és bár sokszor légiesen anyagtalanok, soha nem könnyedek.
Ezek a versek egyáltalán nem kívánnak tetszeni. Annál többet akarnak.” Tóth Krisztina ajánlása

 

Kapcsolódó esemény:
Tóth Krisztina és Hevesi Judit a Dugonics téren
Tóth Krisztina és Hevesi Judit dedikál

Ajánló:

Tóth Krisztina honlapja
Tóth Krisztina a Klubrádió Könyvklub című műsorában olvasta fel a versét (kérdezős vers)
Hevesi Judit felolvassa verseit

Share
Kategória: Beszélgetés, Hevesi Judit, Író-olvasó találkozó, Június 8. (hétfő), Könyvbemutató, Magvető, Somogyi-könyvtár, Szilasi László, Tóth Krisztina | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.